30 Kasım 2009 Pazartesi

Diyet ve Dengeli Belenme


Diyet ve Dengeli Beslenme

Diyet Yunanca "Diata" sözcüğünden türemiştir. Diata 'sağlıklı yaşam' anlamına gelmektedir, Hayat bir yolculuktur, bir varış noktası değildir '(Life is a joumey, not a destirıation) sözüne katılmamak mümkün değil... Doğduğumuz günden bugüne, hızla değişen yaşam ritmimiz içinde ihtiyaçlarımız ve tercihlerimiz de değişebilmektedir. Bunlara en doğru yanıtı verebilmek adına, kişilerin yaşam kalitelerini artıracak doğru beslenme ve yaşam alışkanlıkları geliştirmeleri çok önemlidir. Doğru yapılan beslenme programları ile; sağlıklı kilonun kazanılması ve korunması, kendiniz için yapacağınız en değerli yatırımdır.



Diyet, sanıldığı gibi zayıflama anlamına gelmemektedir. Kişilerin bir gün içinde tüm yedikleri ve içtiklerinin bilançpsudur aslında. Kişilerin ihtiyaçlarına yönelik, bireye özel hazırlanan beslenme planlarına diyet denmektedir. Bu zayıflama amaçl!, hastalıklara.özel planlanmış ya da koruyuculuk içeren özel mönüler de olabilmektedir. Önemli olan; doğru diyetler uygulamak, yaş, cinsiyet, ideal kilo, yaşam şekli, beslenme, diyet geçmişi, sağlık durumu gibi önemli parametreleri baz alan, yeterli ve dengeli listeleri takip etmektir. Listeler sadece doğru beslenme alışkanlığının anahtarıdır, kendisi değil...


Yemek her canlının olmazsa olmazıdır, aynen benzinsiz işlemeyecek bir araba ya da elektriksiz çalışmayacak bir makine gibi. Bu yakıtın miktar ve içerik olarak uyumluluğu, alınan verimin artmasına yardımcı olup, daha kaliteli sonuçlar almayı sağlamaktadır. Bu nedenle, hayatın akışı ile koordineli, kişilerin enerji ihtiyaçlarını sağlayacak, yaşam kalitesini yükseltecek doğru diyetler çok önemlidir.


Özellikle hızlanan hayat ritmi ile birlikte, artan iş stresi ve çevresel kirlenme çoğumuzun yaşam enerjisini düşürmekte, hastalıklara yatkınlık artmakta, yanlış beslenmeden kaynaklı kilo artışları hızlanmaktadır. Hayatın temposu günden güne hızlandıkça, teknolojiden daha sık faydalanan bizler, bu akışın içinde kendimize daha az zaman ayırır olduk. Bu hızlı yaşam temposu, vücutta toksik madde birikimini anırmakta, ruh ve beden sağlığımızı tehdit ederek, depresyon başta olmak üzere pek çok kronik hastalığın da artışına sebep olmaktadır. Zamanla vücudun koruyucu kalkanı pek çok çevresel etkene bağlı olarak kırılabilmekte, metabolizmanın detoksifikasyondan sorumlu karaciğer, böbrek ve bağırsak fonksiyonları bozulabilmekte, vücut yaşlandırıcı faktörlere karşı etkisiz hale gelip, sağlığımızı tehlikeye sokabilrnektedir. Bunun için, yeterli ve dengeli diyetlerle düzenli bir plan takip etmek çok önemlidir.


Sağlıklı Beslenme Programları


Bu programlar, bebeklik çağından yaşlılığa kadar önemli farklılıklar içermektedirler. Kişiler, dönemsel ihtiyaçlarına yönelik beslenmeleri için, önce metabolizmalarını anlamalı ve ardından yaşam boyu doğru beslenmeyi hayata bakış tarzı olarak benimsemelidirler.


Yaşam sürecimizde hayatımıza etki eden, değiştiremediğimiz pek çok çevresel etken vardır. Bunun yanı sıra, değiştirebilme şansına sahip olduğumuz ve sağlığımız üzerinde son derece önemli etkileri olan beslenmeyi, ne kadar mükemmel hale getirebilirsek, sonuçlan da bizim için o kadar olumlu olacak ve yaşam kalitemizi artıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder