26 Kasım 2009 Perşembe

Vazgeçemediğimiz Yağlar !?



Vazgeçemediğimiz Yağlar

Vücudumuz besinlerle aldığımız yağı depolar, enerjiye gereksinimi olduğu zaman da bu yağ depolanın kullanır. Yağlar ayrıca A, D, E, K vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin emilimini sağlar, vücut ısısının ve organların dış darbelerden korunmasını sağlar.

Beslenmede 2 çeşit yağ çok önemlidir; doymuş yağlar (katı) ve doymamış yağlar.


Doymuş Yağlar

Genel olarak hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar, kolesterol düzeyini yükseltebilir, kalp hastalıkları, kanser ve şişmanlık için risk faktörleri oluşturabilir.

Doymamış Yağlar

Doymamış yağları sadece günlük yediğimiz yağlarla almayız, iki çeşit doymamış yağ vardır.

Tekli doymamış yağlar

Zeytin ve kanola yağları, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları), avokado

tekli doymamış yağları çok miktarda içerir.

• Çoklu doymamış yağlar

Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri olmak üzere, iki ana gruba ayrılır.

Omega-3; En çok batık (ringa, uskumru, sardalya, alabalık ve somon) ve az miktarda yumurtada bulunur. Bitkisel olarak da keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği, kenevir tohumu yağı ve semizotunda bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitleri vücutta:

• Nabız

• Kan basıncı

• Bağışıklık sistemi

• Yağların metabolizması
• Beyin ve sinir dokuları

• Koroner kalp hastalıkları ve damar sertliği gibi durumlarda olumlu rol oynar.

Omega-6; mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği ve keten tohumu yağında bulunur. Diyabette, romatoid artritte, PMS'da (adet öncesi sendromlar), deri hastalıklarında ve kanser tedavisinde olumlu etki eder. Omega-6 grubu temel yağ asitleri vücutta;

• Enerji üretimi

• Kan akışı

• Hemoglobin üretimi

• Trigliserid ve kolesterol seviyeleri

• İnsülin ve kan şekeri seviyeleri

• Alerjik reaksiyonlar

• Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu rol oynar.

OMEGA-9 YAĞ ASİTİ

Çoklu-doymamış yağ asitleri grubundan önemli bir yağ asiti olmakla birlikte, temel yağ asiti değildir. Çünkü vücudumuzda temel yağ asitlerinden sınırlı miktarda da olsa, bu yağ asitini kendisi üretebilir. Zeytin, avokado, badem, yer fıstığı, fındık, susam yağı, Pecan fındığı, Antep fıstığı, Mahun cevizi, Kanola yağı, fındık yağı ve keten tohumu yağında bulunmaktadır.

Beslenmede amaç; kişinin yaşına, cinsiyetine, içinde bulunduğu fizyolojik hale (gebelik, emziklilik, yaşlılık, çocukluk) göre, ihtiyacı olan besin gruplarını yeterli miktarda sağlamaktır.

Yeterli beslenme, vücudun yaşam ve işlevleri için gerekli enerjinin sağlanmasıdır.

Dengeli beslenme, enerjinin yanı sıra, tüm besin öğelerinin gereksinim kadar alınmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder