26 Kasım 2009 Perşembe

Vitaminler Ya da Vücudumuzun Yapı Taşları


Vitaminler Vücudumuzun Yapı Taşları

Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir. Vitamin; Latince 'yaşam' anlamına gelen 'vita' sözcüğünden kaynaklanır. Vitaminler, yağda ve suda eriyenler olmak üzere iki gruba ayrılır.

VİTAMİN FAYDALARI BİLİYOR MUSUNUZ?

A VİTAMİNİ

Sindirim sistemi tarafından tam olarak emilebilmesi için yağlara ve minerallere gereksinimi duyarlar. Kırmızı sebze ve meyvelerde, kuru kayısı, yumurta zarında bulunur. Vücutta depolanır.

Gece; körlüğünü önleme ve göz hastalıklarına karşı koruma ve enefeksiyon hastalıklarına karşı direnç oluuşturma Kemik, diş ve cilt sağlığını korur. Hipertirodizm tedavisinde olumlu etkilidir.

Kırışıklıların yok edilmesinde etkilidir Dıştan uydulandığında sivilce ve çıbanların temizlenmesi ve önlenmesinde etkilidir. Kolesterol düşürücü ilaçlar A vitamini emilimini azaltır.

D VİTAMİNİ

Gün ışığı vitamini) Güneş ışığı ve diyetten elde ediiir. Ağızdan alındığında, yağlar ile bağırsak duvarından emilir.

Güçlü kemik ve dişler için, uygun bir şekilde kalsiyum ve fosforu kullanır, A vitamininin asimillte edilmesine yardımcıdır.

Konjektivitinin tedavisinde yardımcı olur.

Hava kirliliği, D vitamini üreten güneş İşınlarını azaltır. Bronzlaşma sonrası deri üzerindeki Ö vitamini üretimi durur. A vitamini ve C vitamini ile birlikte alındığında soğuk algınlığını önler. Sentetik D vitaminli sütler vücudu magnezyumdan yoksun bırakabilirler?

E VİTAMİNİ

Ekmek ve tahıllarda, yeşil yapraklı sebzelerde, meyvede ve kuru baklagilllerde bulunur. Aktif bir antıoksıdandır. Vücutta depolanır. A vitaminin aktıvasyonunu artınr.

Kötü kolesterolün oksidasyonunu önler. Vücuda oksijen sağlar. A vitamini ile birlikte çalışarak akciğerleri hava kirliliğinden korur: Kari pıhtılaşmasını önler. Yanıkların iyileşmesini hızlandırır. Kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Diüretik gibi çalışarak kan basıncını düşürür.

Daha genç görünmenizi sağlar. Kansere karşı koruyucudur. E vitamini suplemanlarını Manmak, kalp hastalıkları riskini az ıitıı Kırmızı üzümde bulunan flavonoidierin, LDL kolesterolün oksitlenmesini engelleyen E vitamini bakımından çok zengin ve güçlü olduğu kanıtlanmıştır.

K VİTAMİNİ

3 gruptur. K1-K2 bağırsaktaki doğal bakteriler tarafından oluşturulabilir. K3 sentetiktir. Kan pıhtılaştırıcı görevi vardır.

İç kanama ve diğer kanamalarda pıhtılaşmayı sağlar. Aşırı mentsrüal akışın azaltılmasına yardımcıdır. Uygun kan pıhtılaşmasını dengeler.

Yeterli K vitamini almak aşırı burun akıntısını önler. Yeşil yapraklı sebzeler K vitamini yetersizliğine karşı en iyi savunmadır.

B1 VİTAMİNİ

THİAMİN (moral vitamini) Suda çözünür.

Vücutta fazla olması halinde atılır, depolanmaz.

Sinir sistemi ve zihinsel faaliyet üzerinde faydalı etkileri vardır. Büyümeyi geliştirir. Diş ağrılarını azaltır. Kepekli besinler ve tahıllar, kuru yemişler, balık, sebze, süt ve kepek iyi kaynaklarındandır.

Hava ya da deniz tutulmasını önler. Günlük olarak alınan birden fazla kokteyl B1, B6 ve Folik Asit'in tükenmesine neden olabilir. Pişirme ısısı genellikle B vitaminini yok eder. Kafein ve alkol de B vitaminin emilimini olumsuz etkiler.

B2 VİTAMİNİ

RİBOFLAVİN (G vitamini) Suda çözünür ve kolay emilir. Isıya, oksidasyona, asite dayanıklı, ancak ışığa dayanıksızdır. Süt, organ etleri, hayvansal kaynaklı gıdalar ve sebzeler iyi kaynaklardır.

Büyüme ve üremeye yardımcıdır. Ağız yaralarının önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Göz sağlığı için önemlidir.

Stres durumlarında daha fazla tüketilmelidir. Amerika gibi bir ülkede en fazla yetersizliği görülen vitamindir.

Yağda eriyen vitaminler: : a, d, e ve k vitaminleri Suda eriyen vitaminler : B grubu vitaminler, C vitamini

B6 VİTAMİNİ

(PRİDOKSİN)

Antikor ve kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Sindirimin ardından 8 saatte vücuttan atılır. B12 vitaminin emilimi için gereklidir. Buğday kepeği, lahana, pekmez, esmer pirinç, yulaf, ceviz, yer fıstığı iyi kaynaklarındarvdır Yetersizliğinde anemi gelişebilir. Aşırı alımı sinirsel bozukluklara neden olabilir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kalp hastalığı riskini azaltır. Kas kasılmalarını ve mide bulantılarını önler. Doğal bir diüretik gibi işlev görür.

Yaşlanmayı geciktirir. Böbrek hastalıklarına karşı koruyucudur. Eğer doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız, daha fazla B6 vitaminine ihtiyacınız vardır. Aşırı protein tükettiğinizde ekstra Olarak B6'ya ihtiyaç vardır.

B12 VİTAMİNİ

KOBALAMİN (kırmızı vitamin) Mineral unsurlarını içeren tek vitamindir. Emilimi için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Tiroid bezi B12'nin emilmesine yardımcıdır. Sadece hayvansal gıdalarda bulunur. Suda çözünen vitaminlerden depolanabilen tek vitamindir. Karaciğer ve diğer et ürünleri, yumurta, süt, peynir iyi kaynaklarıdır. Yetersizliğinde anemi ve nörolojik rahatsızlıklar gelişir.

Enerjiyi artırır, iştah açar. Kalp hastalığı riskini azaltır. Sinir sisteminin üzerinde olumlu etkileri vardır.

Asabiyeti ve stresi engeller. Sigara nedenli kansere karşı önlem sağlamada yardımcı olur. Adet öncesi sendromlarında olumlu etkiye sahiptir. B1 'den fakir ve Folik Asit'ten zengin diyet, B12 yetersizliğini gizler.

C VİTAMİNİ

Demir emilmesine yardımcıdır. Stres koşullarında daha iyi kullanılır.

LDL oksidasyonunu önler. Damar içinde kanın pıhtılaşmasını düşürür. Enfeksiyonlara karşı önleyicidir. Laksatif olarak işlev görür.

Tansiyonun düşmesine yardımcıdır. Sigara içenlerde gereksinim daha fazladır. Bir sigara 25-100 mg C vitaminini yok eder.

BİOTIN

Suda çözünür.

B2, B6, Niasin ve A vitamini ile birliktedaha iyi çalışır ve cilt sağlığını sağlar. Saçların beyazlaşmasını geciktirir. Kellik için önleyi tedavide etkilidir. Egzamayı azaltır. Karaciğer, yumutta sarısı, soya unu iyi kaynaklarındandır. Yetersziliğinde ekzama ve deri iltihapları görülebilir.

FOLIK ASİT

Kalp hastalığı riskini azaltır. Ağrı kesici etkisi vardır. Aftların önlenmesine etkilidir. Aneminin etkisini azaltır. Yetersizliğinde anemi gelişir. Sebzeler, havuç, avokado, fasulye, .esmer unl.u gıdalar iyi kaynaklarıdır.

KOLİN

Kolesterolün kontrolünde yardımcıdır. Karaciğer yardım ederek vücuttan zehirlerin ve ilaçların atılmasında etkilidir. Sakinleştirici etkisi vardır.

Sebzeler, beyin, yürek, yumurta sarısı iyi kaynaklarindandır. Yetersizliğinde siroz ve karaciğer yağlanması riski artar.

PANTOTENİK ASİT

Yaraların iyileşmesine yardımcıdır. Ameliyat sonrası şoku tedavi eder. Bitkinliği ve yorgunluğu önleyici etkisi vardır. Et, tahıl, buğday, orgkn etleri, kümes hayvanları, rafine edilmemiş pekmez iyi kaynaklarıdır. Yetersizliğinde hipoglisemi, ülser, kan ve cilt hastalıkları ile karışıtrılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder